Євро-2024: що потрібно збірним для виходу на турнір

На континентальну першість вже пройшли дев’ять команд, серед яких і Німеччина – господар турніру.

В листопаді пройдуть заключні тури відбору, а тому ISPORT розповідає, в кого які шанси на прямий вихід на Євро-2024.

Група А

Группа А Іспанія та Шотландія вже оформили вихід на Євро

Норвегія не змогла дотягнути боротьбу за вихід на першість Європи до останніх турів і вже не тільки не вийшла на чемпіонат, а навіть ризикує залишитися без плей-офф, хоча шанси в ни досить непогані.

Група В

Группа В Франція вже на Євро; Нідерландам вистачить перемогти або Ірландію, або Гібралтар в останньому турі; Греції необхідно перемагати Францію і сподіватися на втрату очок Нідерландами в обох матчах.

Здається в цій групі все ясно, тільки якесь диво не дасть “помаранчевим” зайняти другу сходинку і вийти на континентальну першість.

Група C

Группа С на Євро вже відібралась Англія; Україна вийде на Євро, якщо переможе Італію в останньому турі, або якщо зіграє в нічию, але при цьому італійці перед цим не зможуть обіграти Північну Македонію; Італія вийде, якщо обіграє Північну Македонію та не програє Україні; якщо Італія втратить очки з македонцями, то вийде на Євро тільки в разі перемоги над Україною.

В нашій групі ситуація досить проста для розуміння, але не така проста для реалізації саме нашою командою. Поєдинок проти Італії буде дуже важким та надважливим.

Група D

Туреччина вже точно зіграє на Євро-2024; Вельс може вийти на Євро вже після передостаннього туру, але для цього треба обіграти Вірменію, а хорватам програти Латвії; Хорватії треба набрати більше очок в двох останніх турах, ніж Вельсу (Модріч і компанія зіграють проти Латвії на виїзді та Вірменії вдома, а Вельс проти Вірменії в гостях і проти Туреччини вдома); у Вірменії ситуація складна, але при цьому все в їх руках, якщо перемагають Вельс і Хорватію, то можуть вийти на Євро.  

Цілих три країни претендують на другу сходинку в цьому квінтеті і матчі будуть запеклими, особливо за участі вірменської команди. Цікаво, що для Вірменії це останній шанс, адже в плей-офф вони точно не вийдуть, а ось Хорватія чи Вельс навпаки, точно та будуть, якщо не пройдуть напряму.

Група E

Группа E якщо Албанія набере хоча б одне очко в двох матчах (Молдова та Фарери), то вийде на Євро якщо Чехія не програє Польщі та Молдові, то пройде на Євро-2024; Польщі необхідно вигравати в матчі з Чехією і а) сподіватися на перемогу Албанії в матчі з Молдовою та б) сподіватися, що Чехія не зможе обіграти Молдову в останньому турі; у Молдови шансів вийти на Євро навіть більше, ніж у Польщі, адже їхня доля тільки в їхніх руках, якщо переможуть і Албанію, і Чехію, то зроблять диво і вийдуть на чемпіонат Європи.

Чотири з п’яти команд все ще боряться за вихід на Євро, ось це так інтрига! А уявіть собі таку ситуацію, якщо Польща переможе Чехію, а Молдова при цьому зіграє внічию з Албанією, а потім також обіграє чехів, то на Євро будуть вийдуть Албанія та Молдова. Обидві ці команди, до речі, не мають шансів потрапити в плей-офф, тоді як чехи з поляками там можуть опинитися.

Група F

Группа F Бельгія та Австрія вже вийшли на Євро

Дуже страшним епізодом завершився один з матчів цієї групи, але загалом тут вже все ясно. Цікаво, що Швеція точно не зіграє в плей-офф, тоді як Азербайджан (невисокі) та Естонія (високі) такі шанси мають.

Група G

Группа G Угорщині потрібне одне очко в двох матчах, щоб вийти на Євро; Сербії потрібне одне очко в двох матчах, щоб вийти на Євро; Чорногорії допоможе тільки диво, а саме, їм треба перемагати і Литву і Угорщину (на виїзді), та сподіватися, що Болгарія здобуде свою першу перемогу у відборі в одному з двох матчів проти Угорщини чи Сербії;

Дивишся на учасників цього квінтету і зі сльозами згадуєш, що в України в суперника Італія та Англія. На 99% тут відомі команди, які вийдуть на Євро, хоча наразі жодна з них не гарантувала собі статус учасника турніру.

Цікаво, що Болгарія має теоретичні шанси вийти в плей-офф, а ось у Чорногорії їх немає взагалі.

Група H

Группа H переможець матчу Данія Словенія 17 листопада одразу вийде на Євро-2024, загалом обом командам необхідна одна перемога в двох останніх матчах (Данія також зіграє проти Північної Ірландії, а Словенія вдома прийме Казахстан); Казахстану необхідно перемагати Сан-Маріно в передостанньому турі, а потім перегравати Словенію на виїзді, але навіть це не гарантує виходу на Євро, якщо словенці перед цим обіграють Данію. 

Імовірність того, що на Євро з цієї групи зможе пройти Казахстан не дуже висока, але вона все ж існує. Тим не менше, казахи точно будуть в плей-офф, як і Фінляндія та Данія в разі чого.

Група I.

Группа I Румунія лідирує в групі, але гратиме проти Ізраїлю та Швейцарії – головних конкурентів, дві перемоги звісно гарантують їм вихід на Євро; Швейцарія в разі перемоги над Ізраїлем (15 листопада) та Косово (18 листопада), вийде на Євро ще перед останнім матчем проти Румунії (21 листопада); Ізраїль не може програвати Швейцарії (15 листопада) та Румунії (18 листопада), адже це дуже погіршить їхні шанси на прохід далі; у Косово залишаються теоретичні шанси на прохід на Євро через відбір, але для цього треба не тільки вигравати всі свої матчі, а я сподіватися на поразки Швейцарії та Ізраїлю;

Досить заплутана ситуація в цій групі, адже через війну в Ізраїлі ця збірна пропустила жовтневі матчі і тепер повинна зіграти ще 4 зустрічі, одна з яких (проти Косово), відкладена на невизначений термін.

Група J

Португалія вже на Євро; Словаччині треба зіграти внічию в одному з двох останніх матчів проти Боснії та Герцеговини або Ісландії. поразкою словакам в домашньому матчі Люксембург значно погіршив свої шанси, адже тепер їм треба не просто перемагати боснійців та Ліхтенштейн, а й сподіватися на дві поразки Словаччини; також на поразки словаків мають покладати надію і в Ісландії, але крім цього їм самим треба обіграти не тільки Словаччину, а й Португалію!

Португалія, таке враження, вирішила всі свої питання в цій групі ще десь півроку тому, а ось далі йшла заруба. А якби Жерсон Родрігес забив в пусті Ісландцям, чи Люксембург не програв Словаччині вдома, все було б ще цікавіше. До речі, Боснія і Герцеговина точно зіграє в плей-офф, Люксембург, якщо не пройде на Євро – також.

Підсумок

Лише чудом на Євро не потраплять такі збірні, як Нідерланди, Албанія, Угорщина, Сербія, Данія та Словаччина. А ось в інших групах буде досить цікава і напружена боротьба.

Звісно, найцікавіше нам буде спостерігати за нашими футболістами, яким з великою долею ймовірності треба буде перемагати італійців в Леверкузені.

Також з цікавого і те, що ми ризикуємо не побачити на Євро-2024 такі цікаві збірні, як Хорватія, Польща та Швейцарія, хоча звісно, в разі чого у них буде й інший шанс – через плей-офф.

На ISPORT можна ознайомитися з усіма результатами та календарем матчів відбору на чемпіонат Європи.

Слідкувати за новинами та отримувати цікавий спортивний контент можна в нашому Telegram-каналі!